Basisprincipes van een Leermanagementsysteem

Leermanagementsysteem

Een LMS (Leermanagementsysteem) is een softwaresysteem dat een organisatie een veilige en effectieve manier biedt om e-learning, training, onderwijs en andere vormen van digitaal leren te leveren en te beheren. Het eerste LMS werd eind jaren tachtig gemaakt. Het is gemaakt door twee professoren aan de Universiteit van Minnesota die hun cursussen voor afstandsonderwijs wilden verbeteren.

Leermanagementsysteem

Over de term ‘leermanagementsysteem’ ofwel LMS

De term “Learning Management System” (LMS) is gebruikt om te verwijzen naar een verscheidenheid aan verschillende systemen. Twee van de meest voorkomende termen zijn ‘Learning Record Store’, waarin leermateriaal zoals syllabi, huiswerkopdrachten en tests voor studenten worden verzameld, en ‘Learning Management Software’, dat minder gericht is op het leerproces en in plaats daarvan administratieve hulpmiddelen biedt die kunnen de instructeur helpen in hun rol. 

Het idee achter zo’n LMS

Het LMS is ontworpen om docenten en studenten in staat te stellen meerdere kanalen te gebruiken, zowel virtueel als fysiek, voor communicatie. Een leer-management-systeem (LMS) is software die een organisatie helpt bij het beheren van haar trainingsprogramma’s. Het primaire doel van een LMS is om een centrale locatie te bieden voor al het trainingsmateriaal voor: Het LMS wordt ook gebruikt door organisaties in de publieke en private sector om online cursussen te geven.

 Deze cursussen duren doorgaans langer dan traditionele klassikale trainingen en kunnen worden gefaciliteerd via media zoals afstandsonderwijs of online leren. In de Verenigde Staten hebben veel universiteiten een Leermanagementsysteem ingevoerd voor eigen intern gebruik. Dit is meestal om de samenwerking met andere afdelingen te vergemakkelijken die anders langs elkaar heen kunnen werken. Voor praktische voorbeelden kan je een oriëntatie op de website volgen.