De voordelen van een eigen huis laten bouwen

vrijstaande-woning-bouwen

De allerbelangrijkste reden waarom mensen een eigen huis bouwen is de vrijheid. Bijvoorbeeld de vrijheid om te wonen waar je wil. Als je al een woonplaats in gedachten hebt, is daar natuurlijk niet altijd aanbod. Als er dan wel aanbod is, is de kans dat jouw perfecte huis daartussen zit natuurlijk erg klein. Bij het bouwen van een eigen huis hoef je helemaal geen rekening te houden met het aanbod op de woningmarkt. Vaak zijn er kavels genoeg te koop waarop je zelf aan de slag kan. Dat betekent ook gelijk dat je geen concessies hoeft te doen over de indeling van de woning. Bij een bestaande woning neem je vaak genoegen met de indeling, maar als je het zelf laat bouwen kan je ook helemaal zelf je ideale indeling bepalen. 

Investeren in duurzaamheid

Een bestaande woning loopt al snel achter. Vaak zie je dat goed aan de keuken of de badkamer, maar ook bij de verduurzaming. De ontwikkelingen gaan snel en waarschijnlijk zal verduurzaming ook wel verplicht worden in de toekomst. Het is nu al verplicht om je huis te verduurzamen bij grondige verbouwingen, dus je zal toch wel moeten investeren als je verhuist naar een bestaande woning. Als je zelf een huis laat bouwen is alles nieuw en modern, ook de verduurzaming.    

Controle over kosten

Het investeren in duurzaamheid zal kosten met zich meebrengen, maar deze kosten heb je helemaal zelf in de hand als je een huis gaat bouwen. En met een goede aannemer kom je niet zomaar voor andere onverwachte kosten te staan. Daarnaast is er ook geen druk om snel te beslissen zoals op de woningmarkt. Zo’n snelle beslissing zou ervoor kunnen zorgen dat je boven je budget gaat zitten omdat je bijvoorbeeld al lang op zoek bent. Bij een eigen huis bouwen is die druk er niet. De kavel is al in je bezit, dus je kan rustig nadenken over een keuze en de huis bouwen kosten die het met zich meebrengt.