Dit is alles wat je over een scheidingsconvenant moet weten

Wanneer je gaat scheiden, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn door onder andere een scheidingsconvenant opstellen. In deze blog lees je alles wat je over een echtscheidingsconvenant moet weten. Wat houdt zo’n convenant in? Waarom is het belangrijk om er één op te stellen? Bij wie kan je terecht voor meer informatie? En waarom maak je hier gebruik van? Deze vragen en nog veel meer vind je in het overzicht hieronder, dus maak hier zeker gebruik van.

Wat een scheidingsconvenant inhoudt

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat een scheidingsconvenant is. Een  echtscheidingsconvenant is namelijk een overeenkomst die jij en je partner opstellen voordat je gaat scheiden. In dit convenant staan alle afspraken die jullie met elkaar maken over de verdeling van bepaalde zaken. Dit kan gaan over de verdeling van het huis, maar ook over andere financiële afspraken zoals alimentatie en pensioen. Op die manier ben je met elkaar duidelijk over de verdeling van alle bezittingen en kunnen jullie rustig naar een oplossing toewerken.

De reden waarom dit in het leven is geroepen

Ook is het handig om te weten waarom dit convenant in het leven is geroepen. Zoals je net al kon lezen, is een scheidingsconvenant erop gericht om jou en je partner zo goed mogelijk voor te bereiden op de scheiding. Daarnaast kan een convenant ervoor zorgen dat jullie beter met elkaar communiceren over de verdeling van bepaalde zaken. Tot slot maakt het ook duidelijk wat jullie rechten en plichten zijn na de scheiding, waardoor er minder ruzie ontstaat.

Bij wie kan je terecht voor meer informatie over een scheidingsconvenant?

Verder is het zaak om te beseffen dat je niet alleen bent in deze situatie. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen met het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Zo kan je bijvoorbeeld terecht bij een mediator, notaris of advocaat. Zij helpen jou en je partner graag met het opstellen van dit convenant, zodat jullie zo goed mogelijk voorbereid zijn op de scheiding. Denk dan aan praktijken als Goed Geregeld Scheiden. Zo voel jij je niet langer machteloos over je huidige situatie.

Waarom je hier gebruik van moet maken

Tot slot is het nog van belang om te bespreken waarom je hier gebruik van moet maken. Een scheidingsconvenant is zoals eerder vermeld er volledig op gericht om jou en je partner zo goed mogelijk op de scheiding voorbereid te laten zijn. Op die manier weet je precies wat jullie rechten en plichten zijn, waardoor er minder ruzie ontstaat. Soms wordt de communicatie juist stukken beter, waardoor het verdelingsproces ineens een stuk soepeler verloopt. Dit zijn dan ook gegronde redenen om zo’n convenant op te stellen. Al met al heb je in deze blog alles kunnen lezen wat je moet weten over een scheidingsconvenant. We hopen dat je hierdoor iets meer inzicht hebt gekregen in dit onderwerp, zodat jij en je partner goed voorbereid aan de slag kunnen met het opstellen van dit convenant.