Dit zijn de taken van een mangatwacht

Mangatwacht

Zijn jouw werknemers aan het werk in een besloten ruimte? Dan neemt dit de nodige risico’s met zich mee. Het is aan te raden om te kiezen voor toezicht op de ruimte: dit kun je laten doen door de mangatwacht, ook wel buitenwacht genoemd. Je huurt een mangatwacht in wanneer je verzekerd wilt zijn van een extra paar ogen die alles in de gaten houdt. De mangatwacht zorgt er in de eerste plaats voor dat de medewerkers in de besloten ruimte zich aan de voorschriften houden en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen hebben. Op deze manier kan er zo veilig mogelijk gewerkt worden. Maar een mangatwacht heeft ook tal van andere taken waar jouw organisatie veel baat bij heeft.

Mangatwacht

Mangatwacht inschakelen voor preventief toezicht

Een mangatwacht houdt preventief toezicht op de medewerkers binnen of buiten een besloten ruimte. Onveilige werksituaties en calamiteiten worden hiermee voorkomen. De mangatwacht heeft ook contact met medewerkers in de controlekamer. Daarnaast schakel je een mangatwacht in voor het controleren van werkvergunningen, procedures en het evacuatieplan. Op deze manier ga je veiliger te werk en kan er snel ingegrepen worden in geval van nood. Een mangatwacht zal de veiligheid van de werkplek ook controleren voordat de werkzaamheden van start gaan.

Is er sprake van een calamiteit? Dan is de mangatwacht verantwoordelijk voor het inschakelen van de hulpdiensten, maar ook voor de communicatie met medewerkers in de besloten ruimte en de controlekamer. Verder kan de mangatwacht de werkzaamheden stilleggen als er sprake is van een levensbedreigende situatie. In alle andere gevallen volgt een mangatwacht het protocol van de opdrachtgever.