Het inrichten van een magazijn 

werkbanken

Een magazijn is een aangewezen plek of aparte ruimte in een gebouw waar vaak goederen worden opgeslagen. Deze goederen liggen tijdelijk in het magazijn waarna zij door de logistieke medewerkers gereed worden gemaakt voor verzending. Denk bijvoorbeeld aan online winkels, deze goederen bestel je online en worden vervolgens vanuit een enorm magazijn aan huis geleverd. Bij het runnen van een magazijn komt dus nog veel kijken. Daarom is het belangrijk om over de juiste magazijnbenodigdheden te beschikken, zoals bijvoorbeeld minimaal één werkbank. Er zijn echter nog veel meer soorten magazijninrichting die belangrijk zijn. Het zal verschillen per soort magazijn welke soorten inrichting er precies nodig zijn.

Magazijn processen

Over het algemeen heeft bijna elk magazijn vier processen. Deze processen draaien allemaal om de goederen waar het magazijn voor dient. Deze goederen worden eerst aangeleverd vanuit een leverancier, vaak in vrachtwagens. Nadat ze zijn aangeleverd start eventueel de productie. Als de productie is afgerond worden de goederen opgeslagen in het magazijn. Dit is het derde process. Het vierde en laatste process is de distributie van de goederen, ze worden dan vaak weer opgehaald door vrachtwagens om vervolgens naar de klant te gaan. Deze processen vormen samen een logistieke keten. Een magazijn moet dus ingericht worden op een manier die deze logistieke keten zo soepel kan laten verlopen.

Een aantal voorbeelden

Eigenlijk begint het inrichten van een magazijn met het plaatsen van stellingen. Stellingen zorgen namelijk de plek waar de goederen op worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten stellingen, elk bedoeld voor een ander soort goederen. Welk soort goederen er op een stelling passen is vooral afhankelijk van het gewicht van de goederen. Een grootvakstelling bijvoorbeeld is geschikt voor hele grote en zware goederen. Een legbordstelling is in dat geval niet geschikt. Deze zware goederen zouden wel op een palletstelling kunnen. Echter is dit weer ruimte verspilling, omdat een palletstelling zeer groot is. Het is dus belangrijk voor de efficiëntie om de juiste stelling te kiezen voor de soort goederen.