Incontinentie betekenis en meer
Als we ouder worden, wat velen van ons hopelijk worden, krijgen we te maken met dingen die we eerder niet hadden bedacht. Als je 30 bent neemt je testosteron bijvoorbeeld af als man. Als je 50 bent als vrouw, kom je waarschijnlijk binnenkort in de overgang. Bovendien gaan botten wat meer kraken, je gewrichten wat meer pijn doen en heb je wat meer moeite met hoge tonen. Allemaal niets bijzonders, dat hoort er bij. Maar wat nu als je incontinent wordt? Dat is een probleem waar veel ouderen mee te maken krijgen en dat is vervelen. Daarom vertellen we je graag in deze blog over incontinentie betekenis en meer. Kortom, we vertellen je hier alles wat je moet weten over incontinentie.
Incontinentie betekenis
Laten we allereerst maar eens beginnen met incontinentie betekenis. Het woord Incontinentie verwijst naar het onvrijwillige verlies van urine of ontlasting, en het kan variëren van lichte lekkage tot ernstige problemen. Dit verschilt van persoon tot persoon en het kan ook op verschillende leeftijden voorkomen, evenals bij beide geslachten. Bovendien zijn er verschillende soorten incontinentie. We vinden het belangrijk om hier even bij stil te staan, dus daar informeren we je hieronder over. Let wel; dit hieronder is geen uitputtende lijst, er zijn meerdere soorten.
Incontinentie betekenis; de verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten incontinentie en daar gingen we je wat over vertellen, dat hadden we beloofd. Om een goed begrip te krijgen bij de incontinentie betekenis, is het namelijk ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de diverse soorten. Zo bestaat er bijvoorbeeld stressincontinentie. Dit treedt op wanneer er druk wordt uitgeoefend op de blaas, zoals bij hoesten, niezen, lachen of tillen, en leidt tot urineverlies. Ook functionele incontinentie is een veelvoorkomende soort van incontinentie.
Dit doet zich voor wanneer een persoon fysieke of mentale beperkingen heeft die het gebruik van het toilet bemoeilijken. Daarnaast bestaat er ook nog aandrangsincontinentie. Dit is ook wel bekend als een overactieve blaas, dit veroorzaakt plotselinge en sterke aandrang om te plassen, wat resulteert in lekkage voordat men het toilet kan bereiken.
De oorzaken van incontinentie
Als je goed wilt weten over de incontinentie betekenis, is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de oorzaken. Er kunnen verscheidene oorzaken zijn als het gaat om incontinentie, maar veel van de gevallen hebben te maken met de leeftijd. Dit komt vaak omdat de spieren van de blaas en het weefsel op de bekkenbodem verzwakt worden door leeftijd. Daarnaast kan het komen door medicijnen of door een neurologische of chronische aandoening. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Parkinson, MS, diabetes, obstipatie en andere aandoeningen.
Behandelingen van incontinentie
Laten we de incontinentie betekenis blog met positief nieuws afsluiten; incontinentie is, afhankelijk van het type en de ernst, te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met chirurgische ingrepen, maar ook met het maken van aanpassingen in je levensstijl. Daarnaast is het voor iedereen aan te raden om oefeningen te doen voor de bekkenbodemspieren. Dit zorgt ervoor dat de spieren rondom de bekkenbodem en de blaas worden versterkt. Zoek maar eens ‘kegel-oefeningen’ op!
Voor meer informatie ga je naar Depend.nl.