Oh là là, het juiste hekwerk voor een Frans balkon
In Zuid-Europa zie je ze vaker dan in Nederland, maar ook wij hebben er steeds meer: een Frans balkon. Met name in appartementengebouwen binnen de stad zie je ze vaak gebruikt worden. Een Frans balkon zal voor velen misschien niet aanvoelen als een ‘echt’ balkon. Het principe is simpel: grote ramen, van de vloer tot het plafond, kunnen geopend worden. Dit laat een heerlijke frisse wind binnen, en zorgt tevens voor meer licht in het appartement. Om te voorkomen dat mensen per ongeluk uit het raam vallen, is het wel zaak om goede balkon hekwerken aan te brengen.
Aan welke eisen moet het hekwerk voldoen
In Nederland, waar de wereld van wet- en regelgeving aan elkaar hangt, zijn er verschillende eisen die gesteld worden aan balkons. Zo moet bij een Frans Balkon, wanneer de valafstand dertien meter of meer is, het hekwerk minimaal 1,2 meter hoog zijn. De spijlen mogen niet te ver uit elkaar staan, in de breedte en in de hoogte mag dit niet meer dan 11 centimeter zijn. Wanneer je liever geen spijlen hebt, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een balkon op basis van glazen platen. Het voordeel hiervan is dat je echt maximale lichtinval in huis krijgt.
Waan jezelf helemaal in zuid-Frankrijk
In principe kun je bij een Frans balkon voor elk type hekwerk balkon kiezen. Verschillende hekwerken geven een andere uitstraling aan een appartement. Zo zijn aluminium plankenhekken beschikbaar, die eruitzien als ouderwetse houten planken. Ook is het een goede optie te kiezen voor aluminium lamellen als hek. In een stedelijk omgeving (waar je regelmatig Franse balkons ziet) kun je ervoor kiezen gebruik te maken van een spijlen hekwerk. Wanneer deze ook een metalen uitstraling heeft, is het net zo’n balkon als in de het centrum van steden als Marseille en Toulouse. Oftewel: dan heb je een écht Frans balkon.