Van oud afval naar nieuwe kunst
Jij hebt misschien wel een aantal panelen hout in je schuur of tuin staan, overgebleven van een verbouwing of project uit het verleden. Ja wat moet je daar dan mee? Op marktplaats gooien en kijken wat de hoogste bieder geeft is altijd een optie. Of misschien zie je er nog wel een toekomst in. Laat bijvoorbeeld de kleintjes in je leven experimenteren met houtbewerking. Hoe leuk is het als ze die kans krijgen en iets leren doen met hun handen? Of ga zelf aan de slag met een nieuw project of kunstwerk. In ieder geval, weggooien is zonde, van het geld dat je erin gestoken hebt en van de natuur.
Soorten hout voor je volgende project
Als je dus besluit om met die panelen hout aan de slag te gaan, is het handig om te weten wat voor soort hout je hebt en hoe je daar het beste mee kan werken. Aangezien hout intens veel gebruikt wordt in constructies, is er veel onderscheid te maken. Hout wordt vaak ingedeeld in een van de twee groepen: naaldhout en hardhout. Hardhout komt van bomen waar bladeren aan groeien, loofbomen. Deze bomen groeien minder snel dan naaldbomen wat ze duurzaam maakt. Hout van naaldbomen is echter makkelijker met de hand te bewerken. Om te zorgen dat naaldhout langer meegaat en dus duurzamer wordt, kan het geïmpregneerd worden. Als dit gebeurt is, is het hout ook geschikt voor buitenshuis gebruik.
Welke benodigdheden moet je dan hebben
Als je van plan bent een beeldhouwwerk te maken kan je natuurlijk met een beitel en hamer aan de slag. Handig is dan misschien een werktafel. Of als je heel iets anders van plan bent, kan een figuurzaag of cirkelzaagtafel heel handig van pas komen. Afhankelijk van het hout dat je tot je beschikking hebt, kan het zijn dat je het eerst nog moet schuren voor je het kan gaan bewerken zoals jij wilt. Bedenk je dan goed hoe glad je hout moet zijn en welke soort hout je hebt om te bepalen hoe grof je schuurpapier moet zijn.