VOL-VCA E-learning

De cursus VOL-VCA staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden – Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist voor Aannemers. Het is dus een cursus voor leidinggevenden die leiding geven aan werknemers in een risicovolle werkomgeving, zoals de bouw. Tijdens de cursus doet de leidinggevende kennis op over alle risico’s die het werken in deze sector met zich meebrengt. Met een VOL-VCA certificaat toont hij of zij aan dat diegene aandacht heeft voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer volgens de VCA-richtlijnen. Het is niet verplicht om deze certificaat te behalen, maar het is wel de enige manier om aan te tonen dat je je bewust bent van de gevaren waar je in je werk mee te maken krijgt.

Soort cursus

Je kan een VOL-VCA opleiding volgen op jouw manier. Kies bijvoorbeeld voor de VOL-VCA E-learning. Zo bepaal je zelf wanneer je de lessen volgt en kan je jouw eigen tempo bepalen. Je leert online over alle onderwerpen die nodig zijn om kennis te krijgen van veilig en gezond werken in een risicovolle omgeving. Als je denkt voldoende te weten over alle onderwerpen en alle lessen online hebt gevolgd dan is het tijd om het schriftelijke examen af te leggen. Als je dit examen succesvol maakt dan ontvang je een VOL-VCA certificaat en toon je aan je bewust te zijn van alle risico’s in je werkomgeving.

Onderwerpen

Tijdens de VCA VOL E-learning komen diverse onderwerpen aan bod voor leidinggevenden die werken in een risicovolle omgeving. Zo leer je tijdens de opleiding onder meer over gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar en elektriciteit. Maar ook onderwerpen als werken op hoogte, hijs- en hefwerktuigen, handgereedschap en gereedschapsmachines komen aan bod. Ook doe je kennis op van persoonlijke beschermingsmiddelen, arbo in de praktijk en arbeidsomstandigheden in de praktijk. Verder worden werkplekeisen en werken in besloten ruimten besproken. Kortom, alle onderwerpen die voor een leidinggevende in een risicovolle werkomgeving van belang zijn.