Waar moeten goede banden aan voldoen?

We staan er niet vaak bij stil, maar banden onder onze voertuigen moeten voldoen aan bepaalde eisen. Dit zorgt ervoor dat wij veilig de weg op kunnen en dat er minder snel ongelukken zullen gebeuren. Dit geldt niet alleen voor autobanden, maar ook voor bijvoorbeeld truckbanden. Ben jij benieuwd waar goede banden aan moeten voldoen? Wij vertellen je er graag meer over, lees dus snel verder!

Bandmaat

Er bestaan onwijs veel soorten banden. Zo heb je autobanden, maar ook truckbanden. Deze banden hebben weer verschillende afmetingen. Als je wilt weten welke afmeting je nodig hebt, kun je kijken bij het merk van je voertuig en het type as van de band. Ook staat de bandenmaat altijd op de band zelf aangegeven. Als je dus je banden verwisselt, kun je dezelfde banden weer gemakkelijk bestellen door even de afmeting te checken op de band zelf.

Seizoen

Verder is het seizoen heel belangrijk bij het type band. Zo heb je winterbanden en zomerbanden. Het is ook zeker aan te raden om hier goed gebruik van te maken, om nare gevolgen te voorkomen. Winterbanden bijvoorbeeld hebben weer een ander profiel nodig dan zomerbanden. Hiernaast kunnen winterbanden weer beter tegen koude temperaturen en kunnen zomerbanden goed tegen warme temperaturen, waaronder heet afvalt. Om zo lang mogelijk mee te gaan met je banden is het dus goed om deze per seizoen te verwisselen.

Spanning

Ook moeten banden de juiste spanning hebben. Dit is niet alleen veiliger, het zorgt er ook voor dat je minder brandstof verbruikt. De spanning staat op de tabel van de bandenfabrikant. Bij een te lage spanning moeten de banden tijdens de keuring worden opgepompt. De spanning op de banden moet op één as gelijk zijn. Je kunt de banden zelf ook oppompen bij een tankstation.