Waarom is tijd voor jezelf maken zo lastig?

Met al dat thuiswerken kan het voelen alsof je al meer tijd voor jezelf hebt dan je lief is. Toch is het juist nu ook belangrijk om bewust momentjes te nemen waarin je even extra lief voor jezelf bent.

Helaas valt dat nog niet altijd mee. Meestal kom je zelf op de laatste plaats. Is dat herkenbaar? Waarom is het toch zo moeilijk om quality time voor jezelf vrij te maken? Juist nu we al zoveel tijd doorbrengen kan het vooral een sterk schuldgevoel met zich meebrengen als je een bewust momentje voor jezelf neemt. Daar moeten we vanaf!

Overwin dat schuldgevoel

Tijd voor jezelf voelt als niet nuttig bestede tijd. Want er is meestal nog zoveel te doen. Klusjes die af moeten, een was die nog gedaan moet, boodschappen, je sportieve voornemens die je moet naleven. Dus als je er dan al eens voor kiest om rustig met een boek op de bank te nestelen, dan is de kans groot dat je een knagend schuldgevoel hebt dat je nu ook zou kunnen hardlopen. Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je nog niet klaar bent en eigenlijk helemaal het recht niet hebt om te relaxen.

Lukt het niet om van dat schuldgevoel af te komen? Dan is een Bachbloesem mix misschien wel iets voor jou. Dat schuldgevoel komt namelijk ergens vandaan. Dat is bij iedereen anders, maar een ervaren Bach therapeut kan die mix op zo’n manier samenstellen dat hij optimaal aansluit bij de bron van jouw schuldgevoel.

We hebben altijd haast, omdat we het druk hebben

Soms lijkt het wel topsport, door alle druk die we onszelf opleggen. Soms is het leven net een circus, door alle onverwachte situaties die we tegenkomen omdat we veel ballen in de lucht proberen te houden. En dat geeft stress. En weet je, als je alle ballen in de lucht probeert te houden, krijg je allerlei problemen. Zoals een stijve nek, volle handen en je kunt niet zien wat er om je heen gebeurt.

Het is natuurlijk ook niet voor niets mindfulness steeds populairder wordt.

Je hebt de term mindfulness vast wel eens voorbij horen komen inmiddels, want steeds meer mensen omarmen het als manier om meer rust in hun leven te brengen. Wil je mindfulness in je leven toepassen, dan sta je met je gehele aandacht stil bij wat je aan het doen bent. Bekijk je het huishouden of die klus op je werk op die manier, sla je twee vliegen in één klap. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat zal ik ook niet ontkennen hoor. Maar oefening baart kunst.

“Iedereen accepteert me zoals ik ben. Nu ik nog”. (Loesje)