Wat is het voordeel van spouwmuurisolatie?

Steeds meer mensen zijn bezig hun huis te isoleren. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de huizenbezitters in 2017 bezig was met isolatie en verduurzaming, tegen 80% nu. Het voordeel van deze investering is dat je minder energiekosten kwijt bent en op langer termijn dat rendabel is. Als je kijkt naar isolaties en verduurzamingen dan kom je al snel uit op spouwmuurisolatie. Maar wat is precies het voordeel om deze isolatie uit te gaan voeren? 

Wat is spouwmuurisolatie? 

Als je de spouwmuur gaat isoleren dan heb je het over het isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van de woning. Je gaat deze ruimte vullen met materiaal dat geschikt is voor isolatie. Doordat je isolatiemateriaal in de spouwmuur plaatst blijft de koude lucht beter buiten en de warme lucht beter binnen in de winter. Hierdoor heb je dus minder verlies van je warmte waardoor je minder hoeft te stoken en een hoger wooncomfort hebt. 

Je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen als je bijvoorbeeld bezig bent met de woning te bouwen of misschien wel de uitbouw. Je kunt met isolatieplaten van PUR of glaswol de binnenmuren dan isoleren. Gaat het echter om bestaande spouwmuren, dan is het onverstandig om daartussen te gaan werken. Als het werk niet goed uitgevoerd wordt kan er schade ontstaan door vochtplekken met hoge kosten als gevolg. Wel kun je het laten doen door een specialist die bijvoorbeeld PUR-schuim gebruikt of EPS-parels. Hiermee verklein je de kans op vochtplekken en zij kunnen alle voorzorgsmaatregelen nemen om schade te voorkomen. 

Hoe werkt het isoleren van een spouwmuur? 

Op de eerste plaats moet de muur geanalyseerd worden en het doel van de isolatie vastgesteld worden. Zo wordt er gekeken naar hoe ziet de muur er van binnenuit, maar ook of je alleen warmteverlies wil tegengaan of dat je bijvoorbeeld ook een geluidsreductie wilt omdat je aan een drukke weg woont. Dit allemaal tezamen is van belang voor de juiste keuze van spouwmuurisolatie. 

Andere factoren zijn onder andere de breedte van de voegen, de bereikbaarheid van de muren, de oppervlakte en tot slot het prijskaartje. In enkele gevallen kun je ervoor kiezen om niet de gehele muur maar bijvoorbeeld delen te isoleren. Overleg dit met de specialist. 

Het realiseren van de spouwmuurisolatie kost niet veel werk. Afhankelijk van het aantal vierkante meters dat moet worden gedaan kan dit meestal binnen één werkdag gedaan zijn. Het is dus een snelle en effectieve manier van isoleren. 

Wat zijn de kosten van een spouwmuurisolatie? 

De exacte kosten van de spouwmuurisolatie zijn niet van tevoren te bepalen. Het is afhankelijk van de materiaalkeuze, arbeidsloon, het oppervlakte en de bereikbaarheid. Gemiddeld genomen kom je uit tussen de 15 euro en 30 euro per vierkante meter dat moet worden geïsoleerd. Regelmatig zijn er vanuit de overheid isolatie subsidie mogelijkheden waarmee je jouw kosten kunt beperken en alsnog kunt genieten van een verduurzaamde woning. Maar al met al bespaart het je kosten want de isolatie zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken.