Wat is koeltechniek?

Koeltechniek is een term voor diverse technische oplossingen in ruimtes, om deze ruimte en/of producten koel te houden. Hoewel zo goed als elke sector koeltechnische oplossingen kan gebruiken, weten veel mensen niet wat het is en waarom het zo handig is. Ben jij benieuwd naar wat het precies inhoudt en waarom het handig kan zijn? Lees dan snel verder.

Koelinstallaties

Bij koeltechniek kun je onder andere denken aan koelinstallaties. Dit kunnen koel- en vriescellen zijn voor in een professionele keuken, maar ook voor de opslag van groente, fruit of voor het invriezen van bepaalde producten. Deze koelinstallaties vind je bijvoorbeeld terug in restaurants, maar ook in supermarkten, ziekenhuizen of voedselverwerkende bedrijven. De koeltechniek wordt geïnstalleerd door een professioneel bedrijf. Zij doen daarnaast ook het onderhoud koeltechniek. Zo nu en dan moeten de installaties namelijk gecontroleerd worden en eventueel gerepareerd of vervangen. Welke soort koeling je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de ruimte die gekoeld moet worden. Een kantoorruimte hoeft bijvoorbeeld niet zo koel te zijn als een supermarkt. De technicus die de koelinstallatie installeert kijkt daarom ook altijd naar de ruimte zelf.

Airco

Bij koeltechniek kun je ook denken aan airconditioning. Het is namelijk erg belangrijk om te werken met een goede temperatuur. Veel bedrijfspanden hebben daarom speciale koelinstallaties om de werkruimte op een goede temperatuur te houden. Dit kunnen airco’s zijn, maar ook klimaatbeheersingssystemen waarbij de temperatuur automatisch wordt geregeld. Ook zie je veel industriële koeltechniek, wanneer grote industriële ruimtes dus gekoeld moeten worden. Zo blijven niet alleen goederen en producten goed, maar kunnen machines ook optimaal werken. Hiernaast hoeven de werknemers niet in een erg warme ruimte te werken, wat de productiviteit weer ten goede doet. Vaak zie je dat naast werkruimtes ook de kantine, keukens en overige ruimtes op goede temperatuur worden gehouden door de koelinstallaties.