Welke soorten daken zijn er?

1 groendak

Als je van plan bent je dak te vervangen en nog twijfelt over welke soort je gaat nemen, is het goed om van te voren de verschillende opties te bekijken. Als je een hellend dak hebt, zijn dakpannen voor de hand liggend. Dat geeft je huis een klassieke uitstraling en is waarschijnlijk ook bekend. Ze kunnen gemaakt worden van beton of klei en komen voor in verschillende vormen. Als je een plat dak hebt, kun je ook kiezen voor een sedumdak. Dat is een groendak die bestaat uit een bedekkende laag van vetplanten. Een sedumdak is een duurzamere dak dan een dak gemaakt van dakpannen.

Een rieten dak past bij het platteland

Veel boerderijen op het platteland hebben een rieten dak. Soms is het zelfs een van de eerste dingen waar je aan denkt als je aan een boerderij denkt. Een rieten dak heeft dus een bourgondische uitstraling en doet je denken aan de natuur. Een rietbedekking kan alleen op hellende daken geplaatst worden. Ze hebben veel voordelen, zoals dat ze na een regenval het water naar beneden zullen leiden. Daarnaast hebben ze een goede isolerende werking, waardoor je in sommige gevallen niet eens meer je dak hoeft te isoleren. Ook zijn ze gemaakt van duurzaam materiaal en ben je goed bezig voor het milieu.

Het gaat van een leien dakje

Dit is een bekend gezegde die gebruikt wordt als iets heel vlug of gemakkelijk gaat. Dat past helemaal bij de mooie leien daken die er gemaakt worden. Om een leien dak te maken, worden de leien overlappend op elkaar gelegd. Hierbij is het niet heel erg als het niet super netjes gaat, want die zorgen gewoon voor een natuurlijk effect. Je hebt twee soorten leien, natuurleien en kunstleien. Het voordeel van natuurleien is dat ze soms wel je hele leven mee kunnen gaan. Daarnaast zijn ze ook nog eens tegen goed bestand tegen slechte weersomstandigheden.