Alles dat je moet weten over de remschijven in je Volkswagen

Remschijven Volkswagen

Elke auto heeft remmen, zo ook een Volkswagen. Om ervoor te zorgen dat een auto snel en veilig tot stilstand kan komen, zijn dus rem onderdelen nodig. Die noem je allemaal samen het remsysteem. Onderdeel van het remsysteem zijn de remschijven. De remschijven Volkswagen moeten op een dag vervangen worden. Dit type auto gaat namelijk lang mee, maar zelfs de beste remschijven leven niet zo lang als de auto zelf. Naast de remschijven zijn er nog andere onderdelen die je soms moet vervangen:

  • remblokken
  • remklauwen
  • remvloeistof

Dit zijn slechts de elementen van de auto die je geregeld moet vervangen om te kunnen remmen. Natuurlijk zit er nog meer in een auto dat soms vervangen moet worden. 

Remschijven Volkswagen

Wat doen remschijven?

De functie van remschijven is zeer belangrijk. Er zijn maar weinig onderdelen met zo’n belangrijke taak als de remschijven. Zonder remmen kun je immers niet afremmen en tot stilstand komen. Zo kunnen er flinke ongelukken gebeuren. Als je op het rempedaal trapt, dan komt de auto tot stilstand. Er gebeurt echter een heleboel tussen dat pedaal en het daadwerkelijke afremmen.

Het proces van remmen

Als je op het pedaal trapt, dan wordt eerst de remklauw in werking gezet met de remvloeistof. Daardoor drukken de remblokken tegen de remschijven aan. Daardoor ontstaat er wrijving, maar dat noemen we ook wel remkracht. Door die wrijving kan de auto tot stilstand komen. Je kunt je dus wel voorstellen dat remschijven en remblokken nogal snel slijten. Ze moeten al die druk opvangen die vrijkomt als de auto afremt. De remblokken zullen sneller aan vervanging toe  zijn dan de remschijven, maar toch is het goed om het allemaal regelmatig te controleren.

Een ervaren monteur

In elk geval is het goed om nooit zelf aan het sleutelen te gaan. De remschijven hebben zo’n belangrijke functie dat alleen een ervaren monteur hieraan kan sleutelen zonder risico te lopen. Als je remmen het niet goed doen, kun je immers gevaar lopen.