De afname van een rijbewijs 

Is het onlangs gebeurd dat jouw rijbewijs is afgenomen? Als jouw rijbewijs ingenomen is dan is er een gevaarlijke situatie in het verkeer geweest waarin jij een gevaar bent geweest voor jezelf en bovenal voor andere deelnemers in het verkeer. De politie heeft de bevoegdheid om een rijbewijs af te nemen bij mensen die zich niet goed gedragen in het verkeer. De afname van een rijbewijs is meestal tijdelijk waardoor het mogelijk is om op een gegeven moment weer deel te nemen aan het verkeer. Je kan eventueel bezwaar maken tegen de afname van jouw rijbewijs door een schriftelijk verzoek in te dienen en zodoende te vragen of jij jouw rijbewijs eerder terug kan krijgen.



De wetten en regels 


In Nederland zijn er bepaalde wetten en regels waar iedere verkeersdeelnemer zich aan moet houden. Door je te houden aan de wetten die gelden is het mogelijk om veilig over straat te gaan. Als er geen verkeersregels zouden zijn dan zouden mensen immers hun eigen regels trekken en zodoende voortdurend onveilige situaties creëren. De wetten en regels die voor het verkeer gelden leer je als jij jouw rijbewijs wilt behalen. Tijdens jouw theorie-examen worden deze regels getoetst en zo weet je welke regels gelden. Maak hierbij onderscheid tussen regels voor beginnende en ervaren bestuurders. 



Snelheidsduivel  


Het is niet toegestaan om een snelheidsduivel te zijn op de weg en zodoende een onveilige situatie te creëren. Als dit wel gebeurt dan heeft de politie het recht om een rijbewijs eventueel af te pakken. Als je een beginnende bestuurder bent en je gaat met meer dan 30 kilometer over de snelheidslimiet heen die geldt binnen een bepaalde situatie dan heb je een goede kans dat de politie jouw rijbewijs inneemt indien je gepakt wordt. Voor een ervaren bestuurder, iemand met meer dan vijf jaar aan rijervaring, geldt dat deze limiet gesteld is op 50 kilometer per uur. Het is tevens niet toegestaan om een wedstrijd te houden tijdens het rijden. Wederom geldt hiervoor dat jouw rijbewijs kan worden afgenomen.



Rijden onder invloed 


Rijden onder invloed is niet toegestaan en kan bijzonder gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan rijden terwijl je alcohol op hebt. Dit is iets wat ervoor zorgt dat je concentratieproblemen krijgt. Daardoor kan je minder snel reageren mocht er iemand plotseling oversteken. In zo’n geval is de kans aanwezig dat je iemand dood of ernstig gewond rijdt. Het is verboden om te rijden bij bepaalde hoeveelheden alcohol in je bloed. Deze hoeveelheden verschillen als je een beginnend of ervaren bestuurder bent. Het is hoe dan ook niet verstandig om te rijden onder invloed.  

Schriftelijk verzoek indienen


Het is mogelijk om een schriftelijk verzoek in te dienen waarin jij aangeeft dat je graag jouw rijbewijs terug zou willen hebben. Je maakt de meeste kans op teruggave van een rijbewijs als er sprake is geweest van een onterechte situatie. Als de politie jouw rijbewijs onterecht heeft afgepakt dan kan je dit aanvechten en zodoende ervoor zorgen dat jij jouw rijbewijs eerder terugkrijgt dan normaal gesproken het geval is. Voordat je dit doet is het eerst handig om de verkeersregels na te lezen en zo te achterhalen of de afname van jouw rijbewijs terecht was of niet.  
Snel jouw rijbewijs weer terug hebben? Ga naar Omnius.nl.