Elektrische auto mee op reis: hoe doe je dat?

Elektrische auto’s beginnen tegenwoordig steeds meer de trend te worden. Zo worden bijvoorbeeld de Hyundai IONIQ 5 en de Kia EV6 steeds populairder. Zulke auto’s hoeven namelijk alleen maar opgeladen te worden en dan kun je er tientallen kilometers mee rijden – ze zijn dus ideaal voor kortere afstanden. Ook vermijd je hiermee brandstofkosten, waardoor je niet meer afhankelijk bent van eventuele fluctuaties. Bovendien hebben elektrische voertuigen minder onderhoudskosten nodig, omdat een elektromotor minder slijtage ondervindt dan een normale verbrandingsmotor. Op lange termijn zal dit dus uitlopen op lagere kosten vergeleken met een traditionele auto. Elektrische auto’s brengen dus genoeg voordelen met zich mee. Toch twijfelen veel mensen nog of ze de elektrische auto mee kunnen nemen op vakantie. Deze aarzeling is echter niet nodig, want met de elektrische auto op reis kan juist erg handig zijn! Lees de tips hieronder om erachter te komen waar je dan vooral rekening mee moet houden.

Plan je reis goed

Met een elektrische auto is het wel van belang je route vooraf goed uit te stippelen. Bekijk bijvoorbeeld naar de laadnetwerken die aanwezig zijn in de landen waar je naartoe gaat en bereken alvast hoe vaak je mogelijk zal moeten stoppen om de auto op te laden. Houd er echter wel rekening mee dat veel laadpalen tijdens de vakantieweken bezet zijn, dus neem eventueel een laadkabel mee waarmee je de auto via het stopcontact op kunt laden.

Reserveer een laadpaal

Bij steeds meer accommodaties worden ook laadpalen aangeboden voor elektrische auto’s. Let hier dus op wanneer je van plan bent bijvoorbeeld een vakantiehuisje te huren. Zo’n laadpaal bij je vakantiebestemming is ideaal, want dan ben je er altijd van verzekerd dat je je auto volledig kunt opladen wanneer het nodig is. Wees hier echter wel op tijd mee, want tijdens vakantieweken kunnen zulke laadpalen al relatief snel gereserveerd zijn.

Vraag een laadpas voor het buitenland aan

Het is van belang dat je checkt of jouw laadpas ook in het buitenland kan worden gebruikt. In Nederland hebben we het zo geregeld dat elke laadpas bij elke laadpaal werkt, maar dit is helaas niet het geval in alle landen. Hierdoor is het dus essentieel om uit te zoeken hoe dit systeem werkt in het land van jouw vakantiebestemming, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je er eenmaal bent. Zo ben je er altijd van verzekerd je laadpas te kunnen gebruiken in het buitenland.

Wees bedacht op een veranderende actieradius

In het buitenland is het mogelijk dat de actieradius verandert doordat andere landen warmer of juist kouder zijn dan Nederland. Ook een bergachtig landschap kan een lagere actieradius veroorzaken. Wees hier zeker van bewust zodat je de auto voldoende keren kunt opladen als het nodig is.

Afbeelding: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/witte-auto-opladen-3846205/