Hartinfarct, hartstilstand of hartfalen?

hartinfarct behandelen

Zoals de titel al aangeeft worden de termen hartinfarct, hartstilstand en hartfalen nog wel eens door elkaar gehaald. Op zich is dat natuurlijk ook niet gek, ze hebben allemaal te maken met hetzelfde lichaamsdeel en zijn allen ernstige aandoeningen. Toch is het belangrijk om de drie uit elkaar te houden, zo kun je duidelijk de symptomen herkennen en de situatie naar behoren benaderen. 

hartinfarct behandelen

Het onderscheid

Laten we beginnen met een hartinfarct. In principe zijn een hartaanval en hartinfarct hetzelfde. Bij beide raakt een kransslagader van het hart verstopt, dit heeft als gevolg dat een deel van het hart geen bloed en zuurstof meer krijgt. De symptomen zijn vooral misselijkheid , pijn op de borst en ernstig zweten. Bij een hartinfarct ben je geheel bij kennis. Bel snel 112 als je deze symptomen bij iemand ziet, want een hartinfarct behandelen is mogelijk maar vraagt om snelle actie. 

Een hartstilstand is de meest bedreigende vorm van een hartaandoening uit de drie genoemde. Zoals de naam aangeeft stopt het hart met kloppen en pompt geen bloed meer rond waardoor organen geen bloed en zuurstof meer krijgen. Vrij snel raak je bewusteloos en al na 4 tot 6 minuten raken je hersencellen onherstelbaar beschadigd, daarna kan schade aan andere organen ook voorkomen. Een hartstilstand wordt veel veroorzaakt door een hartinfarct.

In tegenstelling tot de vorige spontane verschijnselen is hartfalen een chronische ziekte. Bij hartfalen werkt de pompfunctie van je hart werkt niet meer naar behoren, het hart gaat langzaam achteruit. Hartfalen wordt veelal veroorzaakt door een eerder hartinfarct en een langdurige hoge bloeddruk.