Wat alcoholverslaving met je doet

Alcoholism

Het drinken van alcohol wordt in de maatschappij als volkomen normaal beschouwd. Heel veel mensen drinken wel eens een biertje of een glas wijn na een lange werkdag, tijdens een feestje of gewoon thuis. Het komt ook wel eens voor dat we te diep in het glaasje kijken. Zo lang dit geen gewoonte wordt is er niks aan de hand, en is een opname in een afkickkliniek niet nodig.

Als je echter verslaafd raakt of bent aan alcohol, begint de alcohol langzaam je leven over te nemen. We spreken van een verslaving als het drinken van alcohol belangrijker wordt dan je familie, relaties of werk.

Alcoholverslaving

Wanneer je de controle verliest over je drankgebruik, wordt er gesproken van een alcoholverslaving. Dit kan zich ontwikkelen zonder dat je het merk. Veel mensen zien het pas, wanneer er al sprake is van serieus alcoholisme.

Wanneer een alcoholverslaving laat wordt herkend, of samengaat met een psychisch probleem, bestaan er nog steeds meerdere opties in de zorg om je effectief en veilig van je verslaving af te helpen.

Psychische gevolgen

Naast de vele lichamelijke effecten, heeft alcohol ook veel impact op je geestelijke gesteldheid. Hoe langer je drinkt, hoe meer last je krijgt van de psychische gevolgen ervan. Als je elke keer drinkt om je problemen te vergeten, bestaat de kans dat je een depressie ontwikkelt.

Slapeloosheid, angst, geheugenstoornissen en agressie zijn ook voorkomende symptomen van langdurig drankgebruik. Grijp daarom op tijd in.

(Bron: CACN Verslavingszorg)